Engine not running

olley1January 14, 2014

I have a Briggs and Stratton 13hp engine on a Toro ride on mower, The engine starts ok but keeps searching and when you throttle down it cuts out instead of ticking over. I have cleaned out the carb but this has not improved the problem. any ideas anyone.

Thank you for reporting this comment. Undo
ericwi

If the engine hunts, chances are the mixture is too lean, and that there is some residual gunk in the carburetor. I have had success with using "Gum-Out" or something similar, added to the gas. The engine will have to be started up and run for at least 20 minutes in order for the solvent to clean up the varnish. It is not a good idea to use these cleaners continually, because they might damage plastic or rubber parts in the fuel system, but it should be OK to use a carb cleaner once a year, or so.

    Bookmark   January 14, 2014 at 9:50PM
Thank you for reporting this comment. Undo
tomplum

Is it possible that there may be water and debris in the fuel system yet? Is there a good flow of fuel to the carb? Verify that the fuel cap is venting too.

    Bookmark   January 15, 2014 at 1:20PM
Sign Up to comment
More Discussions
New Purchase
Well hard to believe that it took over 25 yrs to breakdown...
ewalk
Honda HRX217
Had it for 10 years and is the best mower I ever had....
bob3d
john deere RX75 belt diagram
I have a Rx75 with 9hp motor. I bought it used and...
jeremy_2010
snow throwing
older blower. 7hp, 24" width, 14" auger....
joe_mn
Craftsman Lawn Mower Model#917258860 won't turn left
I just bought a Craftsman Lawn Mower with a 46"...
russph3
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™