Toro Recycler won't start

timzahmJuly 18, 2011

My Toro Recycler is not starting. I'd had issues before with old gas gunking up the carburetor, so I emptied all the gas, took the carb off, sprayed it real good with carb cleaner, and even removed the bowl and cleaned it and cleaned the bolt that holds it on too. Put some brand new gas in, and it still wouldn't start. Any thoughts as to why, or what I can try next?

Thank you for reporting this comment. Undo
tomplum

If you were to give a shot of carb spray into the carb venturi- will the engine attempt to run?

    Bookmark   July 18, 2011 at 8:50PM
Thank you for reporting this comment. Undo
timzahm

Could you explain exactly what the carb venturi is? I sprayed carb cleaner through the holes that open into the bowl, and the spray came out through the tube that connects to the gas tank. After all that, the engine doesn't really try to start. I just pull the cord and the flywheel moves but it doesn't sound like the engine is trying to turn over at all.

    Bookmark   July 19, 2011 at 9:58AM
Thank you for reporting this comment. Undo
Jvillarreal

Remove spark plug and pull to make sure all fuel in cylinder has been expelled; If fuel comes out wait for it to evaporate before next step; then Check for spark on the spark plug; With Spark Plug attached to the wire place it above the engine where you can see the spark pull to see if the spark plug has spark (Make sure its away from the spark plug hole); Note: you do NOT want a spark with fuel spraying out of the cylinder hole; potential fire; No spark then replace spark plug; if spark plug has spark then add small amount of fuel into carb at the filter; try to pull start it;

    Bookmark   July 19, 2011 at 2:20PM
Thank you for reporting this comment. Undo
timzahm

I tried the spark plug steps above, and even got a brand new plug -- attached it to the wire, grounded it to the engine block, and pulled the rip cord but no spark! I took the piece that the spark plug wire attaches to out, brushed away some of the rust and did the same thing on the flywheel, but still no spark from the plug. Any more thoughts?

    Bookmark   July 21, 2011 at 9:52AM
Thank you for reporting this comment. Undo
bob_k

If your model has a blade control handle did you have it engaged when you were turning it over?

    Bookmark   July 21, 2011 at 11:38AM
Thank you for reporting this comment. Undo
timzahm

Yes - tied down the bar to the handle and pulled the cord, no spark.

    Bookmark   July 21, 2011 at 3:43PM
Thank you for reporting this comment. Undo
tomplum

"spray came out through the tube that connects to the gas tank" Model # would be helpful. California model? No spark can be a defective zone cable (from the safety bail), safety switch or coil. Spark BTW is tough to see unless you have an assistant pull the cord.

    Bookmark   July 21, 2011 at 8:15PM
Sign Up to comment
More Discussions
Engine trouble! B&S 13.5hp
My old Heritage ride-on has a Briggs& Stratton...
Over_here
Champion Spark Plug lack of quality
Picked up a set of RJ12C's to have on hand when I do...
yt125
Bad ignition coil magneto on Tecumseh
Is there a more economical solution to replacing a...
don_v
Honda HRX217
Had it for 10 years and is the best mower I ever had....
bob3d
Craftsman Lawn Mower Model#917258860 won't turn left
I just bought a Craftsman Lawn Mower with a 46"...
russph3
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™