Scotts riding mower transmission won't engage.

formasfunctionApril 7, 2008

I have an older Scotts riding mower model 42531x7a or x8a, I'm not sure which, and I took it out of the shed for the first day of the season and to my surprise the drive transmission won't seem to engage, not for any of the forward or reverse speeds. I've checked all the connections I know of and they all seem fine and in fact it was working well when I put it away months ago, though the transmission did slip a little. The belt is intact and turning, the speed shifter is a little loose but still connected and moving the joined parts. The clutch moves and tensions the belt still but still it seems as if it's not engaging. Any help or redirection would be greatly appreciated.

Thank you for reporting this comment. Undo
irishbrewer(z6 PA)

This is kind of a no-brainer so forgive me if I'm being too simplistic but I've actually done this myself on occasion.

Sometimes when I am storing my tractor, it is easist to push it the last few inches to get it where I want it. To do so, you have to engage a lever (under the seat) that puts the tranny in neutral. Then I forget to re-engage the tranny and when I get back on it in the spring, I start it up and it goes nowhere.

Doh! I forgot to move the lever back.

    Bookmark   April 7, 2008 at 1:28PM
Thank you for reporting this comment. Undo
formasfunction

Hmmm, I've never pushed a lever under the seat and I didn't see one when I just checked. I do have a neutral on my gear lever in addition to 6 forward speeds and one reverse and pushing that lever around has no effect. It does feel like it's somehow stuck in neutral, though. Any other ideas?

    Bookmark   April 7, 2008 at 4:45PM
Thank you for reporting this comment. Undo
justalurker

If you have six forward speeds and one reverse then you don't have a Peerless VST hydrostatic trans.

Carefully check to see if the drive belt has jumped off one of the idler wheels along the belt path and that the idler wheels are putting tension on the belt. Also, check that the pulley on the top of the trans is still keyed to the shaft.

    Bookmark   April 7, 2008 at 5:17PM
Thank you for reporting this comment. Undo
tomplum

Possible one of the rear wheel keys have fallen out?

    Bookmark   April 7, 2008 at 9:00PM
Thank you for reporting this comment. Undo
formasfunction

I did take off one of the rear tires to get it reflated at a tire shop because it had come unseated over the winter, is it possible that that's my problem? What's a wheel key? What should I be looking for?

    Bookmark   April 7, 2008 at 11:15PM
Thank you for reporting this comment. Undo
justalurker

Wheel key is #58 in the lower LH corner of this diagram near the end of the axle and there should be a wheel key on each end of the axle...

    Bookmark   April 7, 2008 at 11:40PM
Thank you for reporting this comment. Undo
formasfunction

Yes! That was exactly the problem. I found the wheel key in the trunk of my car where I'd put the tire to take it to be reflated. It's working wonderfully now, thank you so much!

    Bookmark   April 9, 2008 at 5:48PM
Thank you for reporting this comment. Undo
emsgram

I'm having the same problem with a Scotts S1643. It worked for a few spins around the yard yesterday then I noticed my tire was flat. It was removed, re-inflated and remounted. At that point, the transmission wasn't working, forward or reverse. I don't see a wheel key, is that possible? Any other suggestions?

    Bookmark   May 4, 2008 at 1:18PM
Thank you for reporting this comment. Undo
justalurker

There should be a key on each end of the axle. It easily sticks to the wheel and then falls off when you're not looking.

Remove the wheel and look at the inner axle hole to see if it is machined for a key or look at the end of the axle to see the notch (groove) the key sits in.

If it worked before you removed the wheel then it's a safe bet the key fell out.

    Bookmark   May 4, 2008 at 2:17PM
Thank you for reporting this comment. Undo
davio

It is very common for a lot of these Scotts mowers to need their tranmissions rebuilt. Most repair shops will only tell you that you have to buy a new transmission. This is totally wrong. I have been rebuilding these 'tuff torq' transmissions for 4 years with oem parts from mfg. Don't be talked into buying a $600 to $900 transmission when it can be reguilt starting at $185. Feel free to contact me via email at: davidlathamjr@hotmail.com

    Bookmark   March 21, 2010 at 3:24PM
Thank you for reporting this comment. Undo
tnrebel53_yahoo_com

Does anyone have the length of the motion (tractor) drive belt for A Scott Model # 50567x8.

I just found this site and the above drawing is the same as my Scott. This is a large mower, 20 HP Kohler and 50 in ch deck.

    Bookmark   April 20, 2010 at 2:02PM
Thank you for reporting this comment. Undo
tnrebel53_yahoo_com

Does anyone have the length of the motion (tractor) drive belt for A Scott Model # 50567x8.

I just found this site and the above drawing is the same as my Scott. This is a large mower, 20 HP Kohler and 50 in ch deck.

    Bookmark   April 20, 2010 at 2:36PM
Thank you for reporting this comment. Undo
lobosco12

I have the same Scotts mower 50567x8. It is made by Murray for Scotts. I found a very helpful site that has all of the parts diagrams and original part numbers. Many have changed or have substitutions since it is an older mower. The site shows the motion drive hydro belt as 37 x 61 original part #710581. I hope that helps... I'll paste the link below...

Here is a link that might be useful: Parts Diagrams for 50567X8

    Bookmark   August 21, 2010 at 9:36AM
Thank you for reporting this comment. Undo
mark_violetteenterprise_com

I thought my tranny was messed up I took it apart then noticed the wheel key was missing on 1 side so I put the tranny back together and used 80w Lucus Oil I think I made a mistake because now it does not move at all with the key missing it moved a little but now nothing what should I do I need help thanks Mark.

    Bookmark   March 22, 2011 at 3:35PM
Thank you for reporting this comment. Undo
doubledeucehobby_yahoo_com

I have a scotts 50560x8 mower that the transmission will engage but is so sluggish, if you attempt a hill or even just engage the blade it just sits there. Its almost like a clutch problem where the plates are slipping. Is there a place I can get a exploded view of the transmission? I'd like to have such before I attempt to open the thing up and attempt repair.

    Bookmark   April 10, 2011 at 8:52AM
Thank you for reporting this comment. Undo
justalurker

The following link might help... pay particular attention to the 799030 kit

http://www.outdoordistributors.com/Tecumseh/peerless_transaxle.html

Also, search this forum for bellows kit and you'll find valuable reading regarding your transmissin.

    Bookmark   April 10, 2011 at 9:57AM
Thank you for reporting this comment. Undo
discoverywork_aol_com

I was clearing/cutting up some brush with my 20 HP Kohlor craftsman tractor when I heard a snap as I pushed it a little to close and into some wild rose vines to cut them away.....kinda loud snap...then the trans quit on me...did I break a part inside if it?...and if you think I did, can you tell me how to take the trans off the mower to open it up and look around using the diagram in the manual to see what might be broken inside?

    Bookmark   May 9, 2011 at 12:37AM
Thank you for reporting this comment. Undo
mownie(7)

***"I was clearing/cutting up some brush with my 20 HP Kohlor craftsman"***
(groan) To begin, you need a specific description of which tractor you have. Raise the seat and find the decal with the technical model number on it. Usually this is a 9 or 10 digit number beginning with 917.
Only when members can determine which tractor is being spotlighted can anybody hazard a guess of what might have "snapped" and (hopefully) guide you to a solution.

    Bookmark   May 9, 2011 at 10:15AM
Thank you for reporting this comment. Undo
williamfavor_bellsouth_net

I am working on scotts17 hp 42 inch cut and the owner said he used it before he brought it to me for service. But the transaxle won't engage in any gear. It has two electrical wires running to the rear axle and I wondered if they are a part of what is wrong before I take it down. The mount to what appears to be a syn inside the casing. Any one know what these elect connection are related to?

    Bookmark   June 22, 2011 at 8:27AM
Thank you for reporting this comment. Undo
ccking56

I also have a scotts mower 50567X8 and like the machine. The belt was worn to the transmission and I replaced it. The mower took off like a rocket but the slowed to a crawl after it warmed up. Anybody have any ideas??

    Bookmark   May 15, 2012 at 8:38PM
Sign Up to comment
More Discussions
John Deere SRX75 Rider Issue
I have an old Deere SRX75 30" rider with a Kawasaki...
itzbinnice
New Briggs & Stratton lawn mower engine never needs an oil change
Wonder what Taryl at the Grass Roots Garage would have...
txtom50
STX46 is dead
I have tried MANY things over the past year to get...
MPinNC
What happened???
I logged in yesterday after a prolonged absence and...
romore_gw
old mtd lawnflite chain drive?
Hey I just bought and old riding mower and lo and bohold...
mtdlawnflite
People viewed this after searching for:
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™