John Deere 445 - PTO problem

rocksoldierMay 22, 2007

Hi all,

I have a John Deere 445. I've had it for about five years and it is a great tractor. I was cutting the grass on Monday and had to move one of the kids toys on the lawn. I turned off the PTO like I always do (push down on the PTO knob), put the brake on and move the toy. I got back on, turned the brake off and the PTO would not engage. There was no grinding noise or anything. I changed the PTO to the rear and tried again, still nothing so I don't think it is a PTO gear issue.

Any idea what the problem is? Is it electrical?

Thanks in advance,

Marty

Thank you for reporting this comment. Undo
macguy

Probably one of 4 things:

PTO switch is faulty
Seat switch is fautly
Brake switch is stuck or faulty
PTO Solenoid is faulty

With tractor running, brake off and the PTO switch in the on position (up) test the wire leading to the PTO solenoid (at the top of the transaxle on the backside). Metal cylinder stick out with a plastic nut on the end of it with a wire leading to it. See if it is hot. If it's getting juice then the solenoid is bad. If no juice then start checking the switches. Also make sure you're not really low on hydro fluid.

    Bookmark   May 22, 2007 at 10:17PM
Thank you for reporting this comment. Undo
rocksoldier

Thanks macguy.
I did some tests. This might help in further troubleshooting.
The seat switch seems ok: I started the tractor, brake off, got off the seat and the engine died when I put the PTO on.
Juice is getting to the solenoid - how easy is it to change one of those?!?
My hydro fluid was low also, just barely above the bottom line. So before I get the solenoid changed, I'll top up the fluid and try it again.

    Bookmark   May 23, 2007 at 9:54PM
Thank you for reporting this comment. Undo
johnsinva(VA)

Rocksoldier -

You might post this thread to the weekend freedom machines site. They are a very knowledgeable group of JD owners.

Here is a link that might be useful: Weekend Freedom Machines

    Bookmark   May 24, 2007 at 7:20AM
Thank you for reporting this comment. Undo
javert

Rocksoldier, unplug the connector at the PTO and see how many volts you're getting there; if you're not getting 12, your battery might be too low to activate the PTO. This happens on my Power King whenever the battery gets low - that is, the tractor runs fine, but the PTO won't engage.
(Pull the connector wires loose, then have someone sit in the seat and activate the PTO switch, then take a reading of voltage in the connector.)

    Bookmark   May 26, 2007 at 5:06PM
Thank you for reporting this comment. Undo
macguy

Not tough at all to change the solenoid but the plastic nut needs to be torqued to proper spec to work properly.

    Bookmark   May 26, 2007 at 6:29PM
Thank you for reporting this comment. Undo
rocksoldier

Hi all,
The battery is new this spring and it is giving me 12 volts at the solenoid connector. I removed the solenoid, pretty easy. When I was testing for voltage, with the solenoid removed, the PTO light was on - the PTO light would not light before I disconnected the solenoid.

From your comments, it's almost certainly a bad solenoid. Thanks for your help.

Marty

    Bookmark   May 28, 2007 at 7:54PM
Thank you for reporting this comment. Undo
bill_kapaun

IF this is a Warner clutch, field resistance should be between 2.4 & 2.9 OHMS. Don't forget to zero the meter.

    Bookmark   May 28, 2007 at 9:01PM
Thank you for reporting this comment. Undo
rocksoldier

Hi, me again. I know it's been a while but was back here for something else and figured I should put up what the problem was. After doing some testing of the electrical, it was the PTO switch (yellow switch to the left of steering wheel) that needed to be replaced!!! I would of never thought.
Thanks for all your help.

    Bookmark   May 31, 2009 at 9:55PM
Thank you for reporting this comment. Undo
user947729_aol_com

MOWER WILL RUN FOR 2 MINUTES AND THEN SHUT OFF. ENGINE IS
STILL RUNNING. TRIED AGAIN AND AGAIN AND SAME RESULT.
DO YOU THINK IT IS SOLENOID OR PTO SWITCH OR SEAT SWITCH?

THANK YOU

    Bookmark   April 27, 2011 at 7:58AM
Thank you for reporting this comment. Undo
ton1945

Please need your thoughts on my 445.... The blades will not engage when I pull up on the PTO switch,but the drive shaft is spinning and it sounds like the blades want to start and they don't ..thanks,

    Bookmark   July 12, 2014 at 7:36AM
Thank you for reporting this comment. Undo
ton1945

Please need your thoughts on my 445.... The blades will not engage when I pull up on the PTO switch,but the drive shaft is spinning and it sounds like the blades want to start and they don't ..thanks,

    Bookmark   July 12, 2014 at 7:38AM
Thank you for reporting this comment. Undo
ton1945

Please need your thoughts on my 445.... The blades will not engage when I pull up on the PTO switch,but the drive shaft is spinning and it sounds like the blades want to start and they don't ..thanks,

    Bookmark   July 12, 2014 at 7:39AM
Thank you for reporting this comment. Undo
tomplum

Gear box, spindle belt , tension spring? Off the deck has to come and you need to pull the covers and have a look. Or at least pull the covers...

    Bookmark   July 12, 2014 at 1:21PM
Sign Up to comment
More Discussions
Ford 1210 hydrostatic clattering when engaged
Is it possible someone is up on this subject here?...
jaceymae
Craftsman FS 5500 clutch issue.
With the engine running, when attempting to drive forward...
mrgizmos
old mtd lawnflite chain drive?
Hey I just bought and old riding mower and lo and bohold...
mtdlawnflite
Looking at a John Deere X300 to purchase
I sold my Power Kraft (finally) after a persistent...
Alberti
Tecumseh throttle governor help?
Ssnow blower, not tractor question, but I'm hoping...
mbsl98
People viewed this after searching for:
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™