Craftsman T1000 turns, won't fire

jdowieJuly 1, 2014

I have a craftsman LT1000 model 917.272673 with a BRIGGS ENGINE-MODEL NUMBER 31C707,TYPE NUMBER 0230-E1 that's probably 15 years old. It turns and will not fire. Here is the situation. A kid that used it last didn't check for mice, and there was a fire on the front of the engine. This all happened before the lady that owned it at the time gave me the tractor. I rigged the melted spark plug wire good enough to turn the engine and get it to run for about 2 seconds. It then stalled, but the spark plug wire rigging had suffered a little so I assumed that was why. And I assumed it would be an easy part swap fix. Maybe I was wrong. When I replaced the magneto, the thing just turned (not well) and would not fire. The starter began to smoke a bit as well. So, I replaced the starter and tried to turn it over, same slow, hard, turning. The battery charger I had it on at the lady's house sucked, so I got it into my shop at home and put it on a real charger. Since then, it turns great; Here is what else I know:
1. starter, magneto, spark plug, fuel filter, fuel, oil, and all effected wiring has been replaced.
2. The spark plug sparks
3. There is compression, I can feel a lot of air coming from the spark plug hole when it's removed and cranked, and from the manifold when the carb is removed and the engine is cranked.
4. I took the carb off and cleaned it. Not like a super pro cleaning, but it seems clean..
5. The piston is moving. I stuck a screwdriver in there and turned the wheel. Seems like full motion to me.
6. The fire was extinguished with an extinguisher, it looks like there was some flame, but it doesn't look like it went too far past smoldering. Some of the intake manifold is melted on the surface, but I don't see any holes.
7. It is NOT getting fuel, and it looks like the assembly that chokes, and adjusts the fuel is not working properly.
7A. I took off the intake manifold and shot starting fluid in there, and turned it, no firing at all. I shot gas and starting fluid into the spark plug hole, replaced the plug quickly and turned the engine, nothing.
8. It turns great, just doesn't even make a small trace of firing.
9. All safety mechanisms have been tested and/or bypassed.

It just spins and spins, and laughs at me while I push mow 3 lawns...help!

Thanks in advance!
Jon in NH

Thank you for reporting this comment. Undo
bill_kapaun

"9. All safety mechanisms have been tested and/or bypassed. "

Exactly HOW did you bypass the seat switch?
That may be the root of your problem.
Best way to make sure any safety switches are out of the circuit is to disconnect the kill wire at the magneto.

Is the carb fuel solenoid energizing?

This post was edited by bill_kapaun on Tue, Jul 1, 14 at 20:16

    Bookmark   July 1, 2014 at 8:11PM
Sign Up to comment
More Discussions
Looking at a John Deere X300 to purchase
I sold my Power Kraft (finally) after a persistent...
Alberti
Tractor starter-wrong rotation.
As I have been known locally as a lawn tractor fixer,...
rustyj14
Snapper Riding Lawn Mower Wiring Diagram
I'm trying to find a wiring diagram for a Snapper Rear...
byrondallas
what yall think about this for a deal a Kubota on CL
here is the link.... what yall think http://louisville.craigslist.org/grd/4760971779.html thanks...
jeanwedding
Briggs & Stratton OHV Intek Hard Starting
I am another of the seemingly many people fighting...
dreamoftheflood
People viewed this after searching for:
© 2015 Houzz Inc. Houzz® The new way to design your home™