Return to the Lawn Mowers Forum | Post a Follow-Up

 o
Update...16hp Briggs Still Not Running

Posted by floridacruiser777 FLORIDA (My Page) on
Sat, Jul 21, 12 at 13:26

Nothing wrong with the Anti-Afterfire Solenoid. It switches back and forth fine. You unplug it and the engine stops running.

I put in a new spark plug, fuel filter and shut off valve in the gas line. Also...checked the cap for vent blockage.

Checked the spark while cranking and it is hot and jumps far.

Pulled the carbuerator and cleaned it. Didn't need it...it was clean as a new one. Blew through all holes and put back on engine.

NOW...The only thing I observed is while it is running at a slow speed (the only speed it runs) is that the black rubber hose running from the plastic elbow (where the air filter sits) to the top of the engine. It has no suction in or blowing out. WHAT SHOULD IT BE DOING?

I can get it to run if I prime it or put it on full choke and crank it alot. BUT...it is running at a fast idle even when the throttle lever is set on max for mowing.

It will not advance to max engine speed for mowing. Checked the throttle linkage and everything is working as it should.

Check my earlier post (posted yesterday) for more information.

Any and all suggestions would be appreciated. Thanks~~~~Ron


Follow-Up Postings:

 o
RE: Update...16hp Briggs Still Not Running

I for one, don't go chasing multiple threads to see what has been done.


 o
RE: Update...16hp Briggs Still Not Running

What kind of shape is your governor spring in? Has the throttle cable slipped or bound up anywhere? Air filter clogged? Its always the simple stuff that can throw ya...


 o
RE: Update...16hp Briggs Still Not Running

Please disregard this thread (bad idea as I have another thread on the same problem). All posts have been moved to the original thread posted....Briggs 16 hp runs slow and no power July 20th at 13:44.

Thank you~~~~Ron


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Lawn Mowers Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here