Return to the Perennials Forum | Post a Follow-Up

 o
Astilbes

Posted by shelleyh z5 NY (My Page) on
Wed, Jul 2, 14 at 21:44

I planted 4 gallon size astilbes a month ago. One is getting a few hours sun and has bloomed well. The other 3 are mainly in shade and the buds have shriveled up. I have watered the plants every few days when needed. Should I worry about them not taking? Is there anything I could give them to help get them established?


Follow-Up Postings:

 o
RE: Astilbes

Are they all the same species? I have a red one, maybe Fanal, which hasn't thrived in several places, while other species are quite happy.

But, maybe you should move the shriveling ones nearer to the thriving one.


 o
RE: Astilbes

  • Posted by lalala 6b (Metro Boston) (My Page) on
    Thu, Jul 3, 14 at 0:09

I don't know the answer to your specific situation, but my different types of astilbe have had drastically different experiences settling in. One thrived right away and is now humungous and strong. A few were moderately happy the first year. The rest limped along for the first few years and just now are starting to thrive. The weakest ones dried out easily even in shade. I kept them well watered even when they looked bad, and now they are well established.


 o
RE: Astilbes

I love astilbe. In my first home where there was black loamy soil and lots of shade, they thrived and multiplied like gangbusters. Here, with some well loved and amended clay soil, they are persnickety at best. They will crisp up on the dead of summer and perk up in the fall with new growth. Making it through the winter is anybody's guess; even with tons of leaf cover in winter.


 o
RE: Astilbes

I have multiple astilbes growing in part sun on the north & east sides of my garden. All are floriferous and healthy-looking. They seem to like my slightly acidic sandy loam. I've never fertilized them since they've never needed help.

Perhaps all yours need is sufficient time to get established. After just being planted a month, I wouldn't expect many perennials to "put on a show" their first year. Mine are lovely this year thanks to plenty of rain but they've been in the ground 7+ years. I'd guess your plants need a few seasons to establish healthy root systems before they begin to perform up to their potential.


 o Post a Follow-Up

Please Note: Only registered members are able to post messages to this forum.

    If you are a member, please log in.

    If you aren't yet a member, join now!


Return to the Perennials Forum

Information about Posting

  • You must be logged in to post a message. Once you are logged in, a posting window will appear at the bottom of the messages. If you are not a member, please register for an account.
  • Please review our Rules of Play before posting.
  • Posting is a two-step process. Once you have composed your message, you will be taken to the preview page. You will then have a chance to review your post, make changes and upload photos.
  • After posting your message, you may need to refresh the forum page in order to see it.
  • Before posting copyrighted material, please read about Copyright and Fair Use.
  • We have a strict no-advertising policy!
  • If you would like to practice posting or uploading photos, please visit our Test forum.
  • If you need assistance, please Contact Us and we will be happy to help.


Learn more about in-text links on this page here